Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΒ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΑΣ.

ΜΟΣΧΑ – 13 «Να τεθεί τέρμα στα βασανιστήρια των ανθρώπων». Κάτω απ' την επικεφαλίδα αυτή δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες της Μόσχας επιστολή της αντιπροσωπείας της ΕΣΣΔ στον ΟΕΕ προς τη γραμματεία του ΟΕΕ.

Στις 11/8 η αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ στον ΟΕΕ έστειλε στη γραμματεία του ΟΕΕ επιστολή με το ακόλουθο περιεχόμενο.

«Η αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ μέσα στον ΟΕΕ λαμβάνει την τιμή να πληροφορήσει τη γραμματεία του ΟΕΕ ότι ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της ΕΣΣΔ Ι.Β. Στάλιν, έλαβε την ακόλουθη επιστολή από συγγενείς των ελλήνων πολιτικών κρατουμένων.

Με την καρδιά γεμάτη πόνο και φόβο, εμείς οι καταβασανισμένες μάνες, γυναίκες και αδελφές των ελλήνων πολιτικών κρατουμένων, αποτεινόμαστε προς Σας, και ζητούμε τη μεσολάβησή σας για την οριστική κατάργηση του στρατοπέδου της Γιούρας.

Σας παρακαλούμε, να μη επιτρέψετε με την μεσολάβησή σας την εξόντωση των συγγενών μας.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες που με δυσκολία πάρθηκαν απ' τους απομονωμένους κρατούμενους στο στρατόπεδο μαρτυρούν ότι στο στρατόπεδο, συνεχίζεται η τρομοκρατία και οι ξυλοδαρμοί, η βία και η έλλειψη κάθε έλεγχου στις πράξεις των δεσμοφυλάκων. Και το κυριότερο είναι ότι τελειώνει η κατασκευή των νέων κτιρίων φυλακών που απ' όλους τους αρμόδιους θεωρούνται ακατάλληλα για την κράτηση των φυλακισμένων. Οι επανειλημμένες δηλώσεις του διευθυντή των φυλακών, των δεσμοφυλάκων, των μελών της επιτροπής για την εφαρμογή των μέτρων ειρήνευσης σχετικά με την επικείμενη χρησιμοποίηση των ανεγειρομένων κτιρίων, μας πείθουν ότι η ζωή των συγγενών μας διατρέχει κίνδυνο.

Στο όνομα των ανθρώπινων αισθημάτων. Στο όνομα του πολιτισμού και της δικαιοσύνης αποτεινόμαστε προς Σας και ζητούμε τη μεσολάβησή Σας με σκοπό να επιτευχθεί η κατάργηση του στρατοπέδου της Γιούρας, τα υγρά μπουντρούμια του οποίου έγιναν τάφος για τους συγγενείς μας. Φτάνει που έχασαν ολότελα την υγεία και τη ζωή τους στη Γιούρα. Φτάνει η απομόνωση που υποβάλλονται πολλά χρόνια χιλιάδες δεσμώτες. Πρέπει να μπει τέρμα στα βασανιστήρια, στην πείνα, στη δίψα που θανάτωσαν τόσους ανθρώπους.

Ελπίζουμε οτι τα έγκυρα στοιχεία που Σας αναφέρουμε, θα Σας πείσουν πόσο απαραίτητη είναι η κατάργηση του στρατοπέδου της Γιούρας. Ελπίζουμε ότι θα ακούσετε τη φωνή χιλιάδων ελληνίδων μανάδων, γυναικών, και αδελφάδων των πολίτικων κρατουμένων που απαιτούν την κατάργηση του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Γιούρας σαν τόπου φυλάκισης των ανθρώπων.

Με σεβασμό προς Σας. Αικατερίνη Προβελεγγίου, Ελένη Τεριάκη, Μαρία Μουρατίδου, Έλλη Κρεολάκου, Παρασκευή Ζωγράφου, Ελευθερία Αναστασίου, Ποταμιάνου, Αικατερίνη Ψύχα, Παπαγιαννάκη.

Παραθέτοντας την επιστολή αυτή η αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ στον ΟΕΕ παρακαλεί τη γραμματεία του ΟΕΕ όπως εμφορούμενη απ' τις ανθρωπιστικές αρχές απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους στην Ελλάδα, αρχές που ψηφίστηκαν στην Γ' και Δ' γενική σύνοδο του ΟΕΕ, όπως πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των ελλήνων πολιτικών κρατουμένων, για τους οποίους γίνεται λόγος στην αναφερόμενη επιστολή.

Παρακαλούμε επίσης όπως το κείμενο της επιστολής μας με την έκκληση που περιέχει, εκδοθούν σαν ντοκουμέντα του ΟΕΕ και σταλούν στις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών του ΟΕΕ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 14.08.1952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου