Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ

Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια, στις 5 Αυγούστου του 1895 πέθανε ο Φρίντριχ Ένγκελς, ο μεγάλος αγωνιστής και δάσκαλος του προλεταριάτου, ο φίλος και συναγωνιστής του Μαρξ, που μαζί επεξεργαστήκαν τη θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού και πάλεψαν για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για τον κομμουνισμό.
Ο Φρίντριχ Ένγκελς γεννήθηκε στις 28 Νοέμβρη του 1820 στη πόλη Μπάρμεν της Γερμανίας. Στην αρχή φοίτησε στο εκεί πρακτικό Λύκειο κι αργότερα στο Γυμνάσιο του Έλμπερφελντ, που αναγκάστηκε να το διακόψει και να δουλέψει στο γραφείο του πατέρα του και μετά ένα χρόνο στα γραφεία ενός μεγάλου εμπορικού οίκου της Βρέμης. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στο Βερολίνο, παρακολουθούσε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο.
Το 1841 έφυγε από τη Βρέμη και ταξίδεψε στην Ελβετία, τη βόρειο Ιταλία και την Αγγλία. Κατά την επιστροφή του στη Γερμάνια, τον Αύγουστο του 1844, στο Παρίσι, πρωτοσυναντήθηκε με τον Μαρξ και από τότε οι δυο μεγάλοι αρχηγοί της εργατικής τάξης συνδέθηκαν με φιλικούς δεσμούς, που, όπως έγραφε ο Λένιν, ξεπερνούσαν κάθε τι που λέχθηκε απ’ τους αρχαίους για την φιλία.
Στο Παρίσι έγραψαν μαζί το έργο «Η αγία οικογένεια» με το οποίο έβαλαν τις βάσεις του επαναστατικού υλιστικού σοσιαλισμού. Η στενότατη συνεργασία τους σ’ όλους τους τομείς του μαρξισμού δεν σταματούσε και όταν βρίσκονταν ο ένας μακριά απ’ τον άλλο. Την συνέχιζαν με την καθημερινή σχεδόν αλληλογραφία τους.
Πεθαίνοντας ο Μαρξ στις 14 του Μάρτη του 1883 δεν πρόλαβε να αποτελειώσει τον ΙΙ και ΙΙΙ τόμο του «Κεφαλαίου». Την επεξεργασία τους συνέχισε ο Ένγκελς που επιμελήθηκε και την έκδοση του ΙΙ τόμου στα 1885 και του ΙΙΙ στα 1894. «Αυτοί οι δύο τόμοι του “Κεφαλαίου”, γράφει ο Λένιν, είναι έργο δύο : του Μαρξ και του Ένγκελς.»
Την τεράστια θεωρητική επιστημονική δουλειά του, ο Φρ. Ένγκελς, όπως και ο Μαρξ, την συνδύαζε πάντα με την πρακτική δράση ανάμεσα στους εργάτες. Συνδέεται και παίρνει ενεργό μέρος στη ζωή της παγκόσμιας οργάνωσης «Ένωση των Κομμουνιστών». Στη Γαλλική επανάσταση του Φλεβάρη του 1848 βρίσκεται στο Παρίσι. Με την έκρηξη της επανάστασης στη Γερμανία πηγαίνει εκεί, παίρνει μέρος στην ένοπλη εξέγερση και μόνο με την καταστολή της, μαζί με τα τελευταία τμήματα του επαναστατικού στρατού περνά στην Ελβετία. Στις Βρυξέλλες πιάνεται απ’ τις αρχές, κλείνεται στη φυλακή κι αργότερα εξορίζεται. Στο Κελν, μαζί με το Μαρξ, περνούν από δίκη, όπου από κατηγορούμενοι μεταβάλλονται σε κατηγόρους και το δικαστήριο αναγκάζεται να τους αθωώσει. Με κοοπτάτσια βρίσκεται στο Γενικό Συμβούλιο της Ιης Διεθνούς, συνεχίζοντας και ύστερα από τη διάλυσή της να καθοδηγεί το εργατικό κίνημα.
Από τις πρώτες μέρες της πολίτικης του δράσης και μέχρι τέλους της ζωής του ο Φ. Ένγκελς στάθηκε ένας φλογερός επαναστάτης αγωνιστής, αναγνωρισμένος αρχηγός του Διεθνούς προλεταριάτου, ο καλλίτερος εκφραστής των ταξικών του συμφερόντων. Ο Ένγκελς έκανε ανελέητη πάλη ενάντια στις οπορτουνιστικές εκδηλώσεις μέσα στα εργατικά κόμματα, ξεσκέπαζε και υπέβαλλε σε αυστηρή κριτική τα λάθη τους, και έδινε επαναστατική κατεύθυνση στη δουλειά τους. Μετά το θάνατο του Μαρξ, γράφει ο Λένιν, ο Ένγκελς παρέμεινε ο μόνος σύμβουλος και καθοδηγητής των σοσιαλιστών στην Ευρώπη.
Το έργο του Μαρξ – Ένγκελς συνέχισαν και ανέπτυξαν μέσα στις καινούργιες συνθήκες οι Λένιν – Στάλιν.
Με απόφαση του Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. εκδόθηκαν τα «Διαλεχτά έργα» του Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, συνεχίζεται η έκδοση των απάντων του Λένιν και του Στάλιν και πρόκειται να εκδοθεί το «Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ.
Στις κομματικές οργανώσεις, στους συντρόφους και τους συναγωνιστές εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουν τον πολύτιμο θησαυρό, με την οργάνωση της δουλειάς στον τομέα της διαφώτισης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 05.08.1952, ΠΟΛΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου